Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

19 september - 14 februari
kl. 00.00
Eskilstuna konstmuseum

Bigert & Bergström – Scenario/Scenery

Klimat och väder är några av konstnärsduon Bigert & Bergströms huvudteman. I deras konstnärliga arbete undersöker de människans försök att på olika sätt kontrollera dessa fenomen. Med sin konst lyfter de fram klimatets drastiska förändring och ger oss ingångar till komplicerade och viktiga frågor om människans och jordens överlevnad.

Till sin installation på Eskilstuna konstmuseum har de hämtat inspiration från teaterns tidiga ”vädermaskiner”. Sådana maskiner som stod i kulisserna och användes under föreställningar för att skapa ljudeffekter som regn, vind och åska. I Scenario/Scenery har maskinerna muterat och utrustats med solpaneler som driver deras egna rörelser. I utställningen är Bigert & Bergströms samtida vädermaskin placerad mitt på scenen, som bärare av vår tids huvudroll.

Bigert & Bergström

Mats Bigert och Lars Bergström har samarbetat sen 1986 då de träffades på Konsthögskolan i Stockholm. Sedan dess har de blivit internationellt erkända för en lång rad konstprojekt, med allt från storskaliga skulpturer och installationer till performanceverk och film, där de lyckats visualisera viktiga samband mellan klimat och mänsklig påverkan.

Klimatexperimentet

I anslutning till utställningen visas filmen Klimatexperimentet som Bigert & Bergström gjorde 2018. I filmen får vi följa konstnärerna på forskningsresor, stora utställningar, invigningar av offentliga konstverk samt möten med journalister, miljöhistoriker och klimatforskare.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Information
Evenemangsplats Eskilstuna konstmuseum

Munktellstaden, Portgatan 2, Eskilstuna

Arrangör Eskilstuna konstmuseum 0167101369 Skicka e-post Länk till arrangör